Jak přidat do stravy zdravé tuky

Celá naše kultura trpí tuko – fóbií. Několik desetiletí jsme byli masírováni tím, že tuk je špatný, že po tuku se tloustne, zvedá cholesterol, který ucpává cévy, a to vede k infarktu… Jak je to ve skutečnosti? A může být tuk to nejcennější, co můžeme do jídelníčku zařadit?

Celé problematice fobie z tuků a pověrám, že po tucích se tloustne, se budu ještě věnovat v jiném blogu. Tady jen krátce o nejlepších zdrojích a proč je jíst. Tuky obsahují sice nejvíce kalorií ze všech makro složek ve stravě – 9 kalorií na gram. Zároveň jsou nositelem chuti, umožňují vstřebávání určitých vitamínů a způsobují pocit nasycení. V průběhu evoluce byly právě pro vysoký obsah kalorií nejceněnějším zdrojem potravy pro naše předky. Jak tedy dostat do stravy co nejvíce tuků tak, aby nám prospěly, a ještě jsme po tom zhubli?

Tuky sem, tuky tam

Začneme tedy jako obvykle. Vybereme si to, co nám sedí a chutná, a budeme experimentovat zejména se zdravými tuky. Jídla, která si tradičně představíme pod pojmem tuky, jako máslo, sádlo, tučné maso dnes necháme stranou. Jenom zdůrazním, že tyto potraviny samy o sobě nejsou špatné, jen si je vybírejte z bio chovů, kde jsou zvířata krmena jejich přirozenou potravou a chována s přátelských podmínkách a s respektem. Pokud sáhnete po rybách, nabízí se vybrat tučnější druhy. Losos je klasika, ale osvědčená česká makrela nebo sardinky jsou také skvělým zdrojem tuků. My se podíváme zejména rostlinné zdroje.

Avokádo

Avokádo není lokální potravina, ale přesto u nás dostává první místo. Obsah tuků v avokádu je mimořádně vysoký a zároveň v takové kombinaci, která je pro nás mimořádně dobře stravitelná. Nemluvě o obsahu dalších významných látek. Navíc je avokádo neuvěřitelně univerzální. Můžete ho jíst jen tak, přidat do pomazánek, zahustit s ním polévku, přihodit do smoothie, zamíchat do zálivky na salát… Jeho krémová konzistence přímo vybízí k tomu, abyste z něj stvořili úžasný dezert.

Kokosový olej

Univerzální olej, který také nabízí široké použití. Určitě s ním zkuste experimentovat, jak ve stravě, tak v kosmetice. Použijete ho jako klasický olej v teplé i studené kuchyni.

Domácí majónéza

Tato studená omáčka může být také skvělým krokem, jak si na talíř přidat extra porci tuků. Jen si ji udělejte doma. Kupovaná majonéza často obsahuje rostlinné hydrogenované oleje, které fungují jako alergen. S tou domácí budete mít kontrolu nad tím, co do ní dáváte, a je skvělým doplňkem k mnoha jídlům.

Oříšky a semínka

Ty jsou známým zdrojem zdravých mastných kyselin. Věnujte se jejich zpracování – potřebují namáčet, pražit nebo jinak upravit, abychom potlačili obsah antinutrientů v nich obsažených. Pak už jsou vám plně k dispozici nejen jako zdroj tuků, ale i vitamínů, minerálů a bílkovin. Ořechová mouka je pak základní složkou, po které sáhnout, když jedete lowcarb nebo keto a chcete péci. Ořechové máslo je prostě legenda.

Tahini pasta

Pokud jste se ještě neseznámili, pak máte co dohánět. Tato středo východní pochutina ze sezamových semínek je delikátní a v kuchyni velmi univerzální surovina.

Neobvyklé tuky

Zkuste experimentovat – lněný, konopný, z hroznových semínek, dýňový … Možností je mnoho. Znáte je? Používáte? Olivový olej je klasika a žádný salát by o něj neměl přijít zkrátka. A samozřejmě se nemusíte vyhýbat ani olivám.

Neprůstřelná káva

Tento recept také ukrývá slušnou porci tuků a skvěle tak zastoupí snídani. https://welcomefitness.cz/kava-vase-nejlepsi-kamoska-pri-hubnuti-2/

Jaké jsou vaše nejoblíbenější zdroje tuků? A máte stále tendenci si myslet, že hubnutí znamená nízkotučnou stravu?

Vítejte na cestě!

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories: