Tenhle recept pochází z Facebookové skupiny Pečempecen a já jsem ho trochu vylepšila. Pokud máte bezlepkový kvásek a mouku bez lepku, například pohankovou, můžete krekry udělat i pro celiaky a nebo lidi s intolerancí. Krekry dlouho vydrží a jsou skvělým základem pro pohoštění, pomazánky a jednohubky. Po jejich ochutnání už po chipsech z obchodu nikdy nesáhnete.
- 20 g slunečnicových semínek
- 20 g lněných semínek
- 10 g sezamových semínek
- 125 g celozrnné pohankové mouky (nebo celozrnné žitné či špaldové)
- 50 g extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 250 g kvásku
- sůl, kmín
Pokud chcete mít krekry křupavé, semínka nenamáčejte. Když si je předem namočíte, krekry budou sice měkčí, ale zato lépe stravitelné. Všechny ingredience zamíchejte a těsto rozválejte na pečící papír na plechu. Těsto se dost lepí, takže si můžete pomoci studenou vodou. Rozválené těsto posypte solí a kmínem a ještě jednou přejeďte válečkem. Rádýlkem rozkrájejte na požadované tvary a pečte při 180 stupních asi 20 minut. Krekry kontrolujte, záleží jak moc upečené si je přejete. Krekry skladujte bez přístupu vzduchu. Vydrží i několik týdnů.