Škodí nám cholesterol? Dlouho nám tato informace byla předkládána. Když už to nebylo udržitelné, rozdělili ho na “hodný” a “zlý” cholesterol. Proč? Co bychom jinak s léky na snížení cholesterolu dělali, že? Zvlášť, když jsou tak ziskové. Nebo je to úplně jinak?
Proč je cholesterol špatný
Povědomí o cholesterolu jako o něčem, co je potřeba řešit, vzniklo jako mnoho jiných mýtů. Zkrátka zjednodušením kauzality neboli vztahu mezi příčinou a následkem. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že v zemích s vysokým množstvím konzumace nasycených živočišných tuků, se objevuje vyšší procento infarktů. To ovšem neznamená, že konzumace tuků je příčinou srdečních selhání. Stejně jako konzumace zmrzliny nezvyšuje kriminalitu. To jen v horkém počasí stoupá počet kriminálních činů a tím pádem se vyskytují v čase, kdy lidé mají tendenci dát si zmrzlinu. My lidé máme zjednodušování v genech. Naštěstí, jinak bychom se v té informační smršti v průběhu evoluce ztratili. Ovšem tady se to není zrovna funkční.
LDL a HDL
Pokud jste někdy byli na vyšetření cholesterolu a studovali jste ty výsledky podrobně, mohli jste tam najít tyto zkratky. Zkratky obsahují slova Low density lipoproteins a High density lipoproteins. A proteiny jsou jak známo bílkoviny. Tedy základní stavební kameny tkání. Tyto proteiny transportují cholesterol. HDL přenáší cholesterol do jater, kde je recyklován. Proč? Protože lidské tělo je úžasné a velmi efektivní. Vyrábí 2000 miligramů cholesterolu denně. Takže se snaží o efektivitu recyklací. LDL přenáší cholesterol z jater do tkání.
Kde se bere cholesterol
Kromě této výroby nebo jeho recyklace v našich buňkách přijímáme cholesterol i ve stravě. A náš organismus se tomu umí přizpůsobit. Pokud ho přijmeme více, vyrobí méně a naopak. Vyskytuje s v mozkových buňkách, sexuálních hormonech a ve většině buněčných stěn.
Cholesterol má totiž důležitou funkci. Slouží jako léčebný prvek pro cévy, které kornatí nebo jsou jinak poškozeny. Vyskytuje se tedy nejčastěji kolem stěn žil a cév. Pokud chirurgicky otevřeme zkornatělou cévu, uvidíme cholesterol. Připadá vám to povědomé? Bingo! Zjednodušení kauzality. Ve zkornatělé tepně je cholesterol, takže bylo chybně vyvozeno, že způsobil toto zkornatění. Falešná kauzalita.
Jak je to tedy s těmi infarkty
Na začátku 20. století se rostlinné oleje k vaření téměř nepoužívaly. Levnější byly totiž produkty pocházející ze zvířat, například máslo nebo sádlo. V českých historických kuchařkách najdete tyto suroviny. Stejně jako tučnou smetanu, vepřové maso, vajíčka a tučné sýry. A přesto výrazný nárůst srdečních onemocnění nastává až v průběhu 20. století, kdy bylo mechanizováno stlačování semen a rostlinné oleje se staly levnější než živočišné.
Z toho, co jsem popsala výše, vyplývá, že rada omezit příjem cholesterolu ze stravy je tedy bezpředmětná. Proč ale dochází ke kornatění cév a následně jejich ucpání cholesterolem a nadbytečným vápníkem. Toto kornatění je způsobeno chronickým zánětem. A ten je zase způsoben našimi obvyklými podezřelými: cukr, lepek https://welcomefitness.cz/lepek-a-hubnuti/, mléko (zejména nepocházející z krav pasoucích trávu) https://welcomefitness.cz/mlecne-vyrobky-a-hubnuti/, stres, umělá sladidla a další chemické látky. Tyto a další vlivy pak probereme v dalším blogu. Pro teď ještě zmíním problematické trans mastné tuky a nedostatek vitamínu Cé.
Dalším paradoxem je nízký výskyt srdečních onemocnění ve Francii, navzdory pověstné kuchyni plné másla, sýrů a smetany. A husích jater! Nízký, téměř žádný, výskyt infarktů u eskymáků živících se převážně nasyceným tukem mořských savců a ryb, jejich vnitřnostmi a sezónně i ptačími vejci.
Smažení
Živočišné nasycené tuky jsou velmi stabilní. Naopak, zeleninové hydrogenované oleje díky jejich struktuře nejsou tak stabilní. Pokud jsou zahřáty, uvolňují toxické látky aldehydy. Pokud nejste vegani a rozhodnete se pro smažení nebo restování při vyšších teplotách, sádlo nebo ghí bude lepší volbou než hydrogenované oleje jako slunečnicový nebo řepkový.