Pečivo a chleba na keto?

Já a keto

Miluju keto styl stravování. Má tolik výhod. Snižuje hladinu zánětlivosti v těle, přirozeně udržuje ideální váhu, umožňuje flexibilní časový rozvrh, kdy jídlo řešíte minimálně. Díky tomu, že mozek jede na ketony, máte čistou hlavu a vysokou produktivitu. Bohužel není pro mě. Na to mám příliš ráda ovoce, rýži, brambory a opravdu neumím vařit bez mrkve. Navíc momentálně nejím maso (květen 2019) a živočišné výrobky omezuji obecně, a jíst jen avokádo, kokos, ořechy a semínka a listovou zeleninu mi připadá trochu jednotvárné. https://welcomefitness.cz/jite-dost-zeleniny/

Ale pokud vám tento styl stravování vyhovuje a umíte jeho zdravou variantu, tak bych vám ho určitě doporučila. Má spoustu skvělých zdravotních a fitness efektů. Je to ale rozsáhlé téma, takže sledujte moje další články a videa na toto téma. Dnes se soustředíme na situaci, kdy máte rádi pečivo nebo chléb, jste na to zvyklí a je to rychlá varianta, jak připravit jídlo pro vás nebo pro rodinu.

Já jsem vždycky raději tento typ karbohydrátů vynechala a bylo vymalováno. Ale jako obvykle je čas se posunout. Hurá! Takže, co bych doporučila těm, kteří chtějí zhubnout, ale momentálně bez pečiva nedokáží fungovat? Tak zkusíme keto pečivo.

Chleba, po kterém se hubne

Keto receptů na chléb je na internetu přehršel. A já jsem s tím chtěla začít hned. Nejprve mě hned zabrzdilo, že nemám doma kokosovou mouku. Nemám ani mandlovou. Zato mám mandle.

Mandle natural

Takže jsem začala receptem na mandlovou mouku dělanou doma. Vyzkoušejte!

Doma připravovaná mandlová mouka


Při použití prášku do pečiva, vybírejte ten bez fosfátů a ideálně bez lepku – uznejte, že do keto chleba nemůžeme dát kypřící prášek s bílou moukou. Ani kukuřičný škrob v našem případě není ideální. Vzhledem k použití octa by měla fungovat i soda bicarbona nebo vinný kámen (ale to vyzkouším někdy jindy) .

Jak to dopadlo?

Následně jsem smíchala všechny ingredience a upekla. Na fotce vidíte výsledek.

A chuť? Můj manžel: „Struktura úžasná, velmi chutné.“

Recept

1 1/4 hrníčku mandlí (já jsem použila se slupkou), což by vám mělo dát stejné množství mandlové mouky

5 lžic psyllia

2 lžíce prášku do pečiva

1 lžíce soli (růžové himalájské)

1 hrníček vody

2 lžíce jablečného octa

3 bílky

semínka na posypání podle chuti (sezam, mák, slunečnice)

Nejprve jsem ve výkonném mixéru pomocí pulzů změnila mandle na mouku (je důležité dělat přestávky a stírat ze stěn nádoby rozmixované mandle, aby se nezměnily na mandlové máslo). Použijte nízkou rychlost a pulz nechte trvat maximálně vteřinu. Trvalo to asi 20 až 30 sekund. Smíchejte suché ingredience, přidejte smíchané vlhké ingredience a nakonec přilijte vařící vodu. Ručním šlehačem nebo v robotu důkladně promíchejte, ale jen asi 30 vteřin . Následně vytvarujte 6 bochníčků a položte na pečící papír. Pokud chcete posypat semínky, do toho. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 50 minut v závislosti na velikosti bochníčků. Jsou hotové, když uslyšíte dutý zvuk, když na ně poklepete.

Poučení pro příště?

Najít veganskou verzi tohoto receptu a koupit kokosovou mouku a ujasnit si používání náhražek klasického prášku do pečiva! Nebo najít alternativu ke kokosové a mandlové mouce? Není ten svět nádherný?

Tak vítejte na cestě!

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories: