fbpx

Největší mýtus týkající se stravy pro ženy

Jsou to proteiny!

Konečně se našel viník! Nejdřív to byl tuk, pak sůl, poté cukr a teď proteiny. Teď ale legrace stranou. Samozřejmě i já jsem měla období, kdy jsem si myslela, že proteiny jsou to nejlepší, co může být. Na gram mají jen 4 kalorie, oproti 9 kaloriím v gramu tuku. Jejich trávení vyžaduje větší kalorickou spotřebu než u karbohydrátů. To znamená, že jejich menší část se uloží jako zásobní tuk, protože trávící systém s nimi má mnoho práce.

Navíc po nich rostou svaly, že? Logicky, svaly jsou přece hlavně proteiny. Nebo ne? Všechno je jinak?

Co mám jíst?

Dejme tomu, že sledujete moje informace a rozumíte, že pro hubnutí je nejméně prospěšná kombinace sacharidů a tuků. Rozumíte tomu, že sacharidy samy o sobě způsobují výkyvy inzulínu, což znemožňuje pálení tělesného tuku. Ale nejste připraveni na stravu bohatou na zdravé tuky. https://welcomefitness.cz/hubnuti-tuky-sacharidy/Takže vaše volba je jasná. Proteiny! Nebo ne?

Pokud jste žena, pak určitě ne. Níže se dozvíte proč. S muži je to trochu jiné, ti mají přirozeně vyšší nároky na množství proteinů ve stravě.

Proteiny jsou jako strýček z druhého kolene

Stejně jako se strýčkem, je to s nimi složité. Dejme tomu, že vyjdeme z toho, že na kilo tělesné váhy potřebujete 0.7 gramů až 1 gram bílkovin. Pokud vážíte 80 kg, potřebujete tedy obvykle 80 gramů (nebo o něco méně) bílkovin. Rozděleno do 3 jídel denně, cca 25 gramů proteinů na jídlo. Ať už jde o hovězí, ryby nebo zelený hrášek, nejprve musíme zjistit, kolik gramů čistého proteinu potravina obsahuje. Hovězí totiž obsahuje kromě proteinů vodu, tuky a zanedbatelné množství vitamínů a sacharidů. Unaveni?

A to ještě není všechno. Množství proteinů ze stravy, které váš organismus umí využít, je individuální.

Takže co s tím, pokud nechcete hubnout s kalkulačkou? A to nemluvím o tom, že 0,7 gramů až 1 gramů jsou tradiční doporučení. Pokud jste žena a navíc nezvedáte těžké činky, možná vhodnější množství pro vás bude 0,4 gramů na kg tělesné váhy.

Rostlinné zdroje proteinů

Do celkového množství zkonzumovaného proteinu chceme navíc zahrnout jeho rostlinné zdroje. Protein je v čočce, cizrně, burácích, mandlích a kešu. Dáte si ho v quinoe, chia semínkách, fazolích, bramborách. Je v kadeřávku, brokolici a v houbách. Nachází se i v ovesných vločkách, dýňových semínkách, kukuřici, avokádu a růžičkové kapustě.

Kolik ho tedy ve skutečnosti jíte?

Proč je to problém?

Protože protein má určitý typ svatozáře. Jako by ani neměl kalorie. Ale má je. A má vliv na inzulín.

Protože nespotřebovaný protein se mění na cukr. Cukr vyvolává inzulínovou odezvu a mimo ostatní zdravotní rizika zastavuje pálení tělesného tuku. Tady jsme u mého oblíbeného příkladu – řízku. Pokud k proteinu přidáte bílou mouku v trojobalu (a ve strouhance), inzulín proletí střechou.

Pokud máte náročný sportovní program, budete proteinů potřebovat více. Pokud ale tvrdě netrénujete, pravděpodobně nepotřebujete tolik proteinu. Protein se zpracovává v játrech, takže s jeho zvýšenou konzumací se zvyšují nároky na játra.

Kdy můžete mít jako žena málo proteinu?

Pokud opravdu tvrdě trénujete, například se chystáte na nějako sportovní soutěž. Nebo, pokud jste veganka. Jinak máte ve stravě proteinů dost, možná spíše moc.

Co s tím?

Nepřidávejte si do stravy protein uměle. Zejména ne ve formě koncentrovaných shaků. Monitorujte, co s vámi dělá jídlo bohaté na protein. Nekonzumujte jídlo s vysokým obsahem proteinu jako poslední jídlo daného dne. Nekombinujte protein a sacharidy, zejména ne s cukrem.

Tak vítejte na cestě!

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories:
0