Takže jsou mléčné výrobky vhodné při hubnutí?
Nedávno přišla moje pětiletá dcera ze školky a říká mi: „Mami, víš, co je nezdravější potravina?“ Vnitřně jsem se obrnila, protože mýtů ve stravě je tolik. Ale taky jsem se pozitivně naladila na nadějné očekávání, protože tohle školka snad nemohla splést. Jistěže jsem neočekávala, že by řekli mateřské mléko. Ale tu zeleninu snad trefili. Ovšem její odpověď mi vyrazila dech. „Mléčné výrobky!“, oznámila mi vítězoslavně.
Skryté problémy mléčných výrobků a jak sabotují hubnutí
Tak přátelé, takto opravdu ne. Pominu filozofickou debatu na téma, proč jsou lidé jediní savci, kteří systematicky pijí mateřské mléko jiných savců. Nicméně mléčné výrobky jsou produktem zemědělství a v naší stravě tedy pouze posledních cca 12.000 let. To je z hlediska evoluce krátká doba. Náš organismus je opravdu úžasný v tom, jak se přizpůsobit, takže přestože se uvádí, že cca 75% populace (liší se podle místa na planetě) má intoleranci na laktózu, obvykle dokážeme mléčné výrobky konzumovat bez větších potíží. Tedy zjevných potíží. Některé méně zjevné jsou o to častější – nadýmání, průjem, únava, bolesti hlavy….
Mléko tedy jakž tak snášíme, kromě lidí s intolerancí na laktózu. Těch ovšem přibývá. Proč? Domnívám se ale, že se tu děje něco podobného jako s lepkem. Mléka totiž konzumujeme tolik! Nedejte se mýlit, kromě pití mléka jsou tu jogurty, kefíry, omáčky, mléko v kávě, sladkosti a mnoho průmyslových potravin, kde se mléko přidává jako ingredience v sušené nebo jinak upravené formě. A čeho je moc, toho je příliš.
Kvalita konzumovaných mléčných výrobků
Dalším problémem je zdroj toho mléka. Pokud máte doma v chlívku kravičku, se kterou máte pěkný vztah, nebo lokálního farmáře, který takto funguje, tak budiž. Ovšem mléko z průmyslového chovu….nebudu vás zatěžovat podrobnostmi. Ale krávy mají rády trávu, nikoli zrní (a zde jsme zase u analogie s lepkem – kolik ho máme ve stravě? Průměrný talíř s masem ze zvířete krmeného obilím, omáčkou zahuštěnou moukou a těstovinami nebo knedlíky je v podstatě lepková bomba. Ale o lepku až jindy).
Takže u velké části lidí mléčné výrobky způsobují kromě jiného podráždění trávicího traktu, zvyšují hladinu zánětlivých markerů, zřejmě se podílejí na sezónních alergiích, autoimunitních onemocněních (poruchy funkce štítné žlázy, kožní problémy, zažívací problémy, artróza a další). Nemusíte mít tedy hned intoleranci na laktózu a přesto na vás mohou mít škodlivý vliv. Lidé mají sice enzym na trávení laktózy, ale ten se z organizmu vytrácí okolo 2 – 3 roku věku. Hádejte proč? Správně, evolučně se shoduje s obvyklým ukončením kojení.
Bílkovina kasein v mléce je navíc složením podobná lepku. Takže celiaci by měli být s mléčnými výrobky opatrní nebo si aspoň vybrat ty od zvířat krmených jejich přirozenou potravou.
Začínám mít podezření, že se na nás mléko s lepkem domluvili.
Řešení?
Všechny výše uvedené faktory mohou negativně ovlivňovat vaši snahu zhubnout. Co s tím? Ideální je vyřadit mléčné výrobky na 30 dní a sledovat, jak se cítíte. Následně je můžete do stravy zase zařadit a zase monitorovat, jak se cítíte. Místo živočišného mléka používat rostlinná mléka (mandlové, vlašskoořechové, kokosové) a podobně. https://welcomefitness.cz/cukr-jsme-zavisli/