Ketóza – kompletní vysvětlení

O ketóze panuje mnoho mýtů a koluje o ní mnoho dezinformací. Například to, že je nebezpečná. Jak to tedy je?

V rámci jasného vysvětlení se v následujících řádcích dopustím určitého zjednodušení. Ketóza je normální tělu vlastní fyziologický stav. Většina lidí se ocitne v ketóze po přibližně 10 – 12 hodinách bez jídla. Tedy poměrně často. Zkráceně se jedná o stav, kdy naše tělo používá jako zdroj energie ketony a nikoli glukózu. Naopak glukóza je jako nejsnadněji dostupný druh energie také preferovaný zdroj. To je ještě podpořeno tím, že pokud se stravujeme standardním způsobem, dodáváme tělu pravidelně sacharidy, které si pak organismus štěpí právě na zmiňovanou glukózu. Jdeme tak prakticky od jednoho jídla ke druhému.

Výhody ketózy

Naopak ketony tělo používá poměrně složitým procesem beta oxidace. Jde o štěpení mastných kyselin, které jsou využívány na energii. Jejím opakem je lipidová syntéza – pověstné ukládání tělesného tuku. Otázkou tedy je, zda vaše tělo primárně využívá glukózu nebo je takzvaně adaptováno na tuk a preferuje ketony a snadněji štěpí tuky na zdroj energie. V případě glukózy máme energii rychle k dispozici, ale také se rychle spotřebuje a je potřeba ji častěji dodávat – máme častěji hlad. Výsledkem mohou být také různé chutě, zejména na sladké.

A v tom je kouzlo rozdílu organismu adaptovaného na štěpení tělesného tuku, který má tendenci hubnout, pokud nedodáme kalorie ze stravy a organismu zvyklého na nejméně pět jídel denně a vyžadujícího sacharidy jako zdroj rychlé energie.

V případě ketózy nemáme tak často hlad – hladina energie je stabilnější. Stačí nám méně jídel, protože většinu našich přijímaných kalorií ze stravy tvoří tuk a ten je více zasycující. Lidé také často reportují zvýšenou schopnost soustředění. Mozek na ketony prostě funguje lépe než na cukr. Nedochází k výkyvům krevního cukru a málokdy se objevují chutě a bažení.

A jste v ketóze?

Ketózu je potřeba změřit z krve. To je ale finančně náročné. Takže na ni obvykle usuzujeme z vedlejších příznaků (hubnutí, aceton v dechu, vymizení pocitu hladu a chutí, snížení tělesného ruku v břišní oblasti). Populární měření z moči nebývá přesné. Do ketózy způsobené stravováním se organismus dostane obvykle za 3 dny až 6 týdnů, podle individuálních okolností.

Ketózy pomocí stravy dosáhneme tak, že na našem talíře budou převažovat tuky. Bílkoviny se tam objeví v mírném množství. A sacharidy jen minimálně. Konkrétní čísla se opět mohou lišit u jednotlivých lidí, ale obvykle mluvíme o 80% tuků, 15% bílkovin a 5% sacharidů z celkového množství kalorií.

Negativa keto stravování?

Ketóza jako taková snad negativa ani nemá. Problém je keto stravování, které je velmi omezující. Jste vyloučeni z ochutnávání na oslavách, nezajdete si do restaurace a obvykle to neocení ani vaše rodina. Přestože jsou lidé, kteří jsou v ketóze roky, obvykle je to spíše krátkodobá záležitost. A to právě díky limitujícímu charakteru keto stravování.

Kde se vzal mýtus ohledně nebezpečnosti ketózy?

Historicky při prvních testech pacientů s diabetem prvního typu se ukázalo, že mají v krevním oběhu vysoký obsah ketonů. Kvůli nedostatku informací byla korelace zaměněna za kauzalitu. Ketony byly označeny jako příčina potíží diabetiků s diabetem prvního typu a jejich neschopnosti produkovat inzulín. Toto bylo později samozřejmě vyvráceno.

A co vy? Vyzkoušíte keto?

Vítejte na cestě?

Categories: