Konzumujete jídla zabíjející váš metabolismus? Dnes se podíváme na překvapivá jídla, která mohou váš metabolismus zpomalovat. A tudíž sabotovat vaši snahu zhubnout.
Tato jídla způsobují stresovou reakci a spouští reakci útok nebo útěk. A už víme, že při vyplavování stresových hormonů jako kortizol se zastavuje pálení tuku. I zde platí, že je to individuální a vaše reakce na specifické jídlo může vzbuzovat stres, ale může být i neutrální.
1. celozrnné potraviny
Přestože celozrnné pečivo bývá doporučováno jako zdravá alternativa, zvažte, jestli je pro vás ideální https://welcomefitness.cz/jsou-celozrnne-potraviny-opravdu-zdravejsi-a-jak-je-jist/. Je pravda, že stupeň průmyslového zpracování u těchto potravin je nižší než u bílé mouky. Což je pozitivní věc, protože jsou zachovány nutričně cenné látky. Také se udává vysoký obsah vlákniny. Vlákninu je však možné přidat do stravy ve výhodnější podobě jako součást zeleniny a ovoce. Obal zrna je nepoživatelný a lidstvo odpradávna používalo metody jako mletí, aby dosáhlo stravitelnosti obilovin. U bílé mouky je toto zpracování již přílišné a nezbývají téměř žádné nutričně cenné látky. Celozrnné potraviny si tyto látky zachovávají. To nic nemění na tom, že celozrnné potraviny jsou složitěji stravitelné. Obsahují kyselinu fytovou, která blokuje absorpci důležitých látek, jako například zinek a enzymů. A obsahují lepek. Jeho rizika najdete zde https://welcomefitness.cz/lepek-a-hubnuti/
2. burákové máslo
Burákové máslo je oblíbenou ingrediencí při hubnutí. Patří mezi zdravé tuky. Přestože buráky nejsou oříšky, ale luštěniny, obsah mastných kyselin je velmi výhodný. Proto bývá často zařazováno i do takzvaného keto stravování https://welcomefitness.cz/keto-pro-zacatecniky-jak-se-nezblaznit/ nebo nízko sacharidového stravování https://welcomefitness.cz/hubnuti-tuky-sacharidy/. Obsahuje mnoho zdravých tuků a vitamínů a minerálů. Bohužel obsahuje také alfatoxiny. Ty mohou negativně ovlivnit zdraví střevní mikroflóry.
Arašídové máslo také obvykle obsahuje nepříznivý poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin v neprospěch omega 3. Toto společně s alfatoxiny zvyšuje hladinu chronického zánětu. Pozor dejte také na složení konkrétního výrobku, aby neobsahoval další aditiva.
3. hydrogenované oleje
Tyto oleje jsou tekuté při normální pokojové teplotě. Jedná se zejména o slunečnicový nebo řepkový. Zeleninové hydrogenované oleje díky jejich struktuře nejsou tak stabilní. Pokud jsou zahřáty, uvolňují toxické látky aldehydy. Pokud nejste vegani a rozhodnete se pro smažení nebo restování při vyšších teplotách, sádlo nebo ghí bude lepší volbou než hydrogenované oleje. Ty mohou mimo jiné obsahovat trans mastné kyseliny spojované s cévními chorobami a cukrovkou. Jinak je vhodné sáhnout po kokosovém oleji a při dalších kuchyňských úpravách i po panenském olivovém.
Kromě toho hydrogenované oleje zvyšují hladinu chronické zánětlivosti v krvi.
Zvažte, zda tyto potraviny a jídla zabíjející metabolismus nenahradit zdravějšími alternativami