Hubnoucí pasti

Pět nenápadných, ale zásadních hubnoucích pastí. Co se tváří jako pravda nebo důvěryhodná informace, ale ve skutečnosti brzdí vaše hubnutí?

1. Máte být v kalorickém deficitu

Toto je populární a často omílaná informace. Podle této teorie máte být v kalorickém deficitu, tedy přijímat méně kalorií než vydáváte. Jde o takzvaný termodynamický zákon, který říká, že pokud v potravě dostaneme méně energie než spotřebujeme, ať už na běžný provoz nebo na cvičení, tak musíme hubnout. Tak jednoduché to ale není. Pokud by tomu tak bylo, pak by každý věděl, jak zhubnout, toto bychom aplikovali a vlastně by nebyl žádný problém. Jak ale tušíte, celá věc je složitější.

A tady právě narážíme na jádro pudla. Mýtus o kalorickém deficitu je tak populární, protože naplňuje naši potřebu vidět svět jednoduše. Lehce se v něm orientovat a formulovat zákony, které nám pomáhají pochopit realitu. Což je v mnoha případech nejen nutné, ale také velmi užitečné. Ovšem v oblasti zdraví, hubnutí a fitness je to spíše kontraproduktivní. Proč? Protože toto zjednodušení pochází z oblasti fyziky. Naše tělo ale není fyzikální systém nýbrž biologický. A pokud postoupíme ještě o krok dál, můžeme říci, že systém biologicko – psychologicko – spirituální. Na hubnutí se podílí vlivy jako stav mikrobiomu, psychologické faktory, schopnost našeho organismu se adaptovat, vliv prostředí a mnoho dalších. Rovnice kalorie dovnitř a ven prostě neplatí.

Snížení kalorií je evolučně prospěšná věc, protože naše tělo je stavěno spíše na hladomor než na nadbytek jídla. Snížení kalorií má mnoho pozitivních přínosů včetně prodloužení očekávané délky života. Problém nastává, pokud jde o drastické snížení a psychologicky vnímáme dietu jako restriktivní. Při snížení kalorií organismu obvykle chybí nějaké nutriční látky. Tyto a mnoho dalších aspektů mají za následek to, že naše tělo nás obvykle donutí dietu opustit. Následkem bývá jojo efekt.

Navíc kalorický deficit předpokládá, že lze stanovit nějaké číslo, které pro náš organismus znamená rovnováhu a na základě toho, odečíst nějakou část. Dobrat se tohoto čísla ale nemusí být jednoduché. Počítání kalorií v potravě je také orientační. Všechny tyto vlivy situaci opět komplikují. Na druhé straně počítáním kalorií mnozí lidé zjistí, kolik a v čem své kalorie konzumují. Pokud s tím předtím neměli zkušenost, může to být velmi oči otevírající zážitek. Pro mnoho hubnoucích je pak počítání kalorií motivační a užitečný nástroj. Jako všechno je to tedy velmi individuální záležitost.

2. Příliš mnoho změn najednou

Toto se často stává u novoročních předsevzetí nebo pokud začnete hubnout a jste velmi motivovaní. Pokud si řeknete, že od pondělka půjdete třikrát týdně do posilovny, vynecháte veškerý cukr a jednou denně budete jíst salát, je pravděpodobné, že po čtrnácti dnech to celé vzdáte. Je to zkrátka příliš mnoho najednou. Změny zavádějte postupně a tak, aby byly dlouhodobě udržitelné.

3. Chuť to vzdát, když se zvážíte

Často máme nějaká očekávání. Jak rychle by váha měla jít dolů a podobně. A tak často ženy po tom, co se zváží, a zjistí, že hubnutí nejde tak rychle, jak si představovaly, ztrácí motivaci. Přitom stagnace váhy nebo její krátkodobé zvýšení je přirozenou součástí procesu. Proto s tím předem počítejte a neberte to jako důvod přestat se o cokoli snažit.

4. Skryté problematické potraviny

Ty jsou často opravdu dobře schované, takže je těžké je najít. Navíc neexistuje jejich seznam. Může být složité se jim vyhnout. Příkladem mohou být alergeny ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, které se ve světě fitness často objevují. Takovým typem problematické potraviny jsou bílkoviny sójového původu, které se vyskytují v proteinových prášcích. Doplňky stravy jako vitamíny mohou obsahovat cukr a podobně. Obecně konzervanty a barviva mohou být problém. A takových potravin je mnoho.

5. Jídelníček na míru

Proč by něco, co by vám mělo pomoci zhubnout, může být problém? Často obsahují jídelníčky pět jídel denně. Ale i v případě, že máte takto naplánovány jen tři chody denně, často to bývají potraviny a jídla, která jste doteď nekonzumovali. Takže vás čeká spoustu nakupování, vaření a přípravy jídel, na která nejste úplně zvyklí. Příkladem mohou být špaldové palačinky. Pokud je máte naplánovány na ráno pracovního dne, asi někdo nepromyslel náročnost přípravy takového jídla. Podobná doporučení mohou znamenat velký problém, pokud máte jíst konkrétní typ chleba nebo sýr s konkrétním procentem tuku. Často je takový jídelníček opuštěn a motivace člověka, který podnikl nějaký krok, aby zhubl a neuspěl, tím trpí. Tak jsme se dostali opět k bodu dvě. Udržitelnost je alfou a omegou každé změny.

Vítejte na cestě!

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories: