Domácí kombucha a jak si ji vyrobit

Jak vyrobit doma várku lahodného nápoje zvaného kombucha, který uspokojí všechny vaše chutě a nakopne vaši střevní mikroflóru.

Co je kombucha?

Kombucha je tradiční fermentovný nápoj připravovaný ze speciální kultury zvané Skoby a čaje, nejčastěji černého nebo zeleného.

Kombucha má díky obsahu „hodných“ bakterií příznivý vliv na trávící procesy a funguje jako probiotikum. Díky tomu, že je vyrobena z čaje, obsahuje jeho antioxidanty. Funguje protibakteriálně a hodí se k nahrazení sladkých nápojů. Je sice vyráběna s cukrem, ale ten je právě zkonzumován bakteriemi kvašení.

Jak vyrobit kombuchu?

Postup výroby kombuche probíhá ve dvou fázích. V první fázi si připravíme slazený čaj, který obohatíme o startovní tekutinu a o mateřskou houbu, což je vlastně útvar kvasinek, které kombuchu vyrábějí. Necháme asi týden kvasit. Tak dostaneme neochucenou verzi, která obvykle nemá přílišnou perlivost. Právě během druhého cyklu fermentace přidáváme příchuti a necháváme perlit.

Nejprve si uvaříme vodu na čaj, zalijeme, přidáme cukr a necháme 15 minut vylouhovat. Přidejte 8 hrnků filtrované vody do nádoby, ve které chcete kombuchu fermentovat. Tak zajistíme, že klesne teplota připraveného čaje a kvasinky zůstanou v bezpečí. Přidáme startovní tekutinu z předchozí várky nebo tu, ve které jsme si mateřskou kombuchu koupili nebo přinesli. Přikryjte tkaninou a utěsněte gumičkou. Nechte mimo sluneční světlo fermentovat týden až týden a půl.

Ingredience přibližně na 4 litry

  • 4 hrnky filtrované vroucí vody na čaj (cca 1l)
  • 8 hrnků filtrované vody na snížení teploty (cca 2l)
  • 2 -3 lžíce černého sypaného čaje
  • 3/4 hrnku cukru

Po týdnu pokračujeme v procesu ochucování a karbonizace. Čistýma rukama vyndáme násadu a uskladníme napříště spolu s dvěma hrnky hotové kombuchy. Zamícháme zbytek nápoje.

Domácí kombucha a její ochucování

Teď nastává okamžik ochucování. Můžete zkusit ovoce vcelku, rozmixované čerstvé nebo mražené, džus, bylinky, koření… Pokud používáte jen bylinky nebo koření, nezapomeňte přidat trochu cukru na rozjetí druhé fermentace. Ochucujte podle oka a experimentujte. Platí, že můžete použít asi třetinu hrnku ochucovadla na láhev o objemu dvou hrnků a zbytek dolít kombuchou. Celého ovoce dejte více, rozmixovaného nebo džusu či koncentrátu méně.

Plníme do lahví, které jsou vzduchotěsné. Ujistěte se, že láhve mají čisté vršky a podle potřeby utřete. Pak pevně uzavřete bez přístupu vzduchu. Nechte 3 až 4 dny v pokojové teplotě. Poté kombuchu přesuňte do lednice.

Když jsou lahve plně vychlazené, můžete otevřít a ochutnat. Jde nám o spokojenost s chutí a mírou perlivosti. Zchlazení zajistí, že vám kombucha nevybuchne po celé kuchyni, což by nastalo, pokud byste lahve po čtyřech dnech otevřeli v teple. Pokud chcete, aby kombucha více perlila, nebo byla sladší, nechce zase několik dní v pokojové teplotě působit, zchlaďte a ochutnejte.

Domácí kombucha

Tyto kroky opakujte dokud nebudete spokojeni s výsledkem.

Pokud se vám v lahvích udělaly „baby skobies“ – malé násady kombuchy, můžete je přecedit, nebo vypít. Nedají se použít jako nová násada a zároveň nejsou na škodu kvasícímu procesu.

Tak vzhůru vyrobit si svou vlastní dokonalou kombuchu!

Vítejte na cestě!

MOJI OBLÍBENÍ KUCHYŇŠTÍ POMOCNÍCI:

Deska, která neklouže a snadno se čistí:

Krájecí deska PRECIOSO

Nůžky, se kterými nakrájíte spoustu bylinek najednou na precizně stejné kousky:

Nůžky na bylinky PRESTO 20 cm

Nepostradatelné pro Kimchi, Kombuchu, kvašenou zeleninu, kysané zelí a vše fermentované:

Souprava pro kvašení TESCOMA DELLA CASA 5000 ml

Velmi snadný a čistý způsob, jak nastrouhat zázvor:

Třecí struhadlo na zázvor PRESTO

Servírování SUPER (BUDDHA) BOWLES:

Miska CREMA ø 14 cm

Ostrý nůž je základ:

Nůž kuchařský AZZA 16 cm

Neustále něco stírám!

Stěrka silikonová DELÍCIA 25 cm

Pečení jedině v silikonových formách bez zbytečností jako je pečící papír nebo vymazávání:

Forma na dort DELÍCIA SILICONE ø 28 cm

Jednoduchý mixér s příslušenstvím, který toho mnoho zvládne

Tyčový mixér PRESIDENT, s příslušenstvím

Nepostradatelnost pro špagety a spirály z cukety, mrkve a další zeleniny

Spiralizér HANDY, 3 čepele

Jednoduchá verze pro spirály:

Kráječ spirál GrandCHEF

Forma na muffiny, kterou nemusíte vymazávat:

Forma 12 muffinů DELÍCIA SiliconPRIME

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories: