Cukr – jsme závislí?

Jste závislí na cukru? Jsou pro vás sladkosti jako zpěv sirén? Že pro nás není dobrý už jste pravděpodobně slyšeli mnohokrát. Že způsobuje celou řadu zdravotních problémů víme rovněž. Přesto – zdá se to jako marný boj. Čokoláda nebo jiná sladkost je prostě tak uspokojující záležitost.

Proč se cukru tak lehce daří nás přimět se k němu vrátit? Cukr je stejně návykový jako kokain (při konzumaci obou se aktivují stejné části mozku). Dalším problémem je prostředí: potravinový průmysl zvládá mistrně umění lákavě zabalit nejen sladkosti, ale i další potraviny, do kterých je přidáván cukr za účelem vylepšení chuti.

A co druhý mozek? Ten, který je ve střevech – fascinující téma, ale o tom až jindy. Dneska jenom naťukneme to, že určité bakterie ve vašem střevě žijí na cukru a mají esa v rukávu, která umí vytáhnout, aby obešly ten mozek, který máte v krajině lebeční a donutily vás, si tu sladkost dát. Taky se vám stalo, že jste se rozhodli, že do té skříňky nepůjdete a ani jste nevěděli jak a už jste stáli před otevřeným šuplíkem se sladkostmi vašich dětí?

tak si užíváme kečup, hořčici, ochucující omáčky, dresinky do salátů, nápoje, které se tváří jako džusy, ale cukr směle soupeří o místo v pořadí ingrediencí s vodou. Cukr je v bujónech, doplňcích stravy jako jsou vitamíny, minerály, v pečivu, uzeninách, jogurtech a kořenících směsích, a tak dále a tak dále. https://welcomefitness.cz/hubnuti-tuky-sacharidy/

Pokud máme ve stravě vysoký obsah cukru a karbohydrátů obecně, je potřeba zvyšovat dávky, abychom dosáhli stejného uspokojení. Naopak, pokud vyřadíte cukr ze dne na den, mohou vás postihnout výkyvy nálady. Konzumace cukru komplikuje přerušované půsty – úžasný nástroj podporující zdraví. Cukr vyvolává inzulínovou odezvu a v přítomnosti inzulínu není mozek kromě jiného schopen registrovat leptin – hormon sytosti. Tím pádem toho sníme více.

Co s tím? Filozofií Welcome Fitness jsou pomalé postupné kroky. Proč? Pokud si řeknete, že ze dne na den skončíte s cukrem, bojujete proti inzulínu, který způsobí, že organismus vás prostě donutí dát si něco sladkého, protože myslí, že hladovíte a rychlé kalorie jsou nutností pro přežití. Navíc lidé často považují ztrátu něčeho příjemného za negativní stav a představují si, jak bolestné to bude už do konce života si nedat žádnou sladkost. Navíc tu máme tu okamžitou odměnu versus nějaké obecné informace o tom, jak vás cukr nutí tloustnout a způsobuje celou řadu nemocí, jako je cukrovka, autoimunitní choroby, kardiovaslkulární rizika, zánět ve tkáních nebo zvyšuje riziko výskytu Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby.

Takže jak na to? Taky jsem si dříve neuměla představit presso bez mléka cukru. Dnes piju jenom černé. Je to o zvyku. Začněte pomalu, postupně snižujte obsah cukru ať už v kávě nebo ve sladkostech, pokud pečete doma, nebo snižte jejich množství, pokud jíte ty kupované. Za měsíc si povíme. Uvidíte, že budete sami překvapení.

Dalším velmi efektivním krokem je snížit podíl průmyslových potravin ve vaší stravě. Příprava domácího jídla včetně dezertů vám umožní kolik sladidla a jakého použijete, dovolí vám strávit více času s rodinou, když vám ostatní pomohou v kuchyni, rozvíjí to vaši kreativitu a zvyšuje pozitivní vibrace. Čerstvý salát na talíři s dresinkem oslazeným medem, stévií nebo rozmixovaným pomerančem, který jste vlastnoručně připravili, vám prostě zvedne náladu.

A jako vždy: dostaňte do stravy více zdravých tuků. To udrží inzulín na uzdě a eliminuje bažení po cukru a sacharidech obecně.

Je vašim cílem snížit podíl tělesného tuku? Jak jsem zmínila, při vyplavení inzulínu nejen, že mozek nevnímá leptin, ale navíc se okamžitě zastavuje spalování tuků. Prostě proto, že vzít uložené tuky, rozštěpit je a spálit – to je dřina, ale spalování cukrů, to jde samo. A naše tělo je prostě dokonalý mechanismus, který v průběhu evoluce vypiloval jak získat energii co nejjednodušeji a jak ji uložit. Inzulín za to samozřejmě nemůže, dělá svou práci výtečně. Jen je v dnešní době v okolí příliš mnoho mamutů a rostlin obsahujících cukr.

Vítejte na cestě!

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories: