fbpx

Bílkoviny, kolik a jaké?

Jsou bílkoviny opravdu tak zázračné? Máte jich ve stravě málo nebo moc? A je maso nejlepším zdrojem na jejich doplnění?

Bílkoviny jsou spolu s tuky a sacharidy jednou ze tří hlavních skupin látek, ze kterých se naše potrava skládá (někdy se uvádí jako další skupina vitamíny a minerály). Odkud se vůbec mýtus nadřazenosti bílkovin nad ostatními skupinami vzal?

Jedním z důvodů je jejich krásná vlastnost energetické náročnosti na trávení. Zatímco energie potřebná na trávení tuků a sacharidů není tak vysoká, u proteinů je to sympatických 20-30%. To znamená, že téměř třetinu přijatých kalorií nemáme vůbec šanci uložit do zásob tělesného tuku, protože se spotřebuje na průchod jídla trávicím traktem. To je určitě plus. Nelze z toho ale vyvodit jednoduchou úvahu, že vysoko proteinová strava je to nejlepší, co může být, protože přece třetinu kalorií, které sníme, hned spálíme. A brzy se dostanu k tomu proč.

Další sympatickou vlastností bílkovin je, že mají jen 4 kalorie na gram oproti například tukům, které mají 9 kalorií na gram. Zatím všechno, co jsme si uvedli, ukazuje, že bílkoviny skutečně hrají prim.

Jak je to s bílkovinami doopravdy?

Je sice pravda, že třetinu kalorií přijatých z bílkovin spotřebujeme na trávení a navíc nejsou kaloricky tak bohaté jako tuky ve srovnání na gram. Ale jako veškeré kalorie, pokud jich přijmeme více, než potřebujeme, i bílkoviny se transformují trávením na glukózu a následně tělesný tuk.

Většina fitness komunity se dnes shoduje, že u běžného jedince je potřeba 0,8g na kilogram tělesné váhy. U běžně sportující populace je to pak 1,2g na kilogram tělesné váhy. Pokud tedy nejste profesionální sportovec, pravděpodobně více než 1,2g potřebovat nebudete. Navíc toto jsou hodnoty, které vycházejí z potřeby bílkovin pro muže. Pro nás dámy to tedy bude nejspíše méně. Navíc nadměrná spotřeba bílkovin bývá spojována s nadbytečnou zátěží pro játra, která proteiny metabolizují.

Co jsem ve videu nezmínila, ale ukazuje se jako velmi podstatné, je minimální dávka 20g na porci. Zdá se, že to představuje ideální množství pro proces budování svalů, tedy proteosyntézy. Více gramů – více svalů zde platit nebude. Proto výsledky doplňků stravy ve formě proteinových prášků uvidíte zejména ve vaší peněžence nežli v zrcadle. Jejich zřejmou problematičností je také skutečnost, že se jedná o průmyslově vysoce zpracované potraviny často obsahující mnoho ingrediencí. Nabízí se tedy otázka, jak efektivní je jejich vstřebatelnost pro náš organismus.

A jaké bílkoviny jíst?

Léta se uvádí, že bílkoviny ze zvířecích zdrojů jsou kvalitativně nadřazené těm rostlinným. Maso, vejce a mléčné výrobky jsou tak často vyzdvihovány. Novější výzkumy ale ukazují, že rostlinné bílkoviny mohou být pro náš organismus lépe fyziologicky využitelné. Tento bod nechám na posouzení každého z vás. Naslouchejte svému tělu, co se týče toho, z jakých potravin své bílkoviny získáte. Každopádně pro trávení bílkovin potřebujeme dostatečné množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku a dostatečnou produkci žluči. Dobře fungující trávení je zde tedy velmi důležité.

Vítejte na cestě!

Užívejte si skvělý obsah i tady:
Categories:
0